You are here: Home > Details for IoE Number: 428675  

Print Page



© Mr John Roper

IoE Number: 428675
Location: WILLIS FABER BUILDING, FRIARS STREET
  IPSWICH, IPSWICH, SUFFOLK
Photographer: Mr John Roper
Date Photographed: 16 April 2002
Date listed: 25 April 1991
Date of last amendment: 25 April 1991
Grade I

The Images of England website consists of images of listed buildings based on the statutory list as it was in 2001 and does not incorporate subsequent amendments to the list. For the statutory list and information on the current listed status of individual buildings please go to The National Heritage List for England.

The following building shall be added:-TM 1644 SWFRIARS STREET

The following building shall be added:- TM 1644 SW FRIARS STREET 3/493 Willis Faber Building I Office building. Designed 1970-71; built 1973-5. Foster Associates. Concrete frame with bronzed glass cladding and turf covering to flat roof which has a hedge slightly set back from the perimeter. Irregular plan with curved external wall, which follows the perimeter of the site. Three storeys, plus a further storey in the form of a glazed rectangular pavilion set back from the perimeter. The building is fully glazed in bronze tinted glass which is hung from the edge of the perimeter cantilever at main roof level above the second floor. It is secured at intermediate floor levels and is without mullions; each floor is two panes of glass deep and the junctions between the panes are each covered by a pair of rectangular fixings. Three revolving doors set close together, of bronzed glass in simple circular black frames, to Friars Street. Interior: Designed as a whole by the architects. First and second floors are laid out as flexible open plan office space, sandwiched between fixed service facilities on the ground and third floors; these include a swimming pool, a cafe and computer and plant rooms to the ground floor and a restaurant to the third floor. An 'atrium' rises through the centre of the building containing three pairs of escalators set in line. Top-lit tubular metal space frame roof above. Circular reinforced concrete pilot is painted white. Floor covering to ground floor of green studded rubber, and to upper floors of green carpet (with continuous runs of access panels for power and telephone distribution) all chosen by the architects, as was the whole colour scheme. Polished alumunium ceilings and glare-free lighting to office areas, designed by the architects; white painted waffle slab to ceiling at ground floor level. Swimming pool designed so that the water is flush with the surrounding floor surface; stainless steel bars to access steps. Modular Steel partitions in yellow, enclosing service areas. An exceptional building of its period. Architectural Review September 1975; American Institute of Architects Journal April 1981; RIBA Journal September 1990; New Society October 6 1977; High Tech Architecture, C Davies, 1988; Norman Foster: Architect: Selected Works 1962-84, 1984.

Please note that the inclusion of a listed building on this website does not mean it is open to the public.